Vil bli best

For langrennsløper Tuva Hagen Rønning (17) er det lett å motivere seg. – Jeg elsker det jeg gjør, sier den ferske medaljevinneren.

• Av Ingvild Stegane Strandbråten

I helga ble det gull og sølv til Modum-jenta Tuva under nordisk juniorlandskamp i Otepää i Estland. Hun var på det seirende stafettlaget til Norge på søndag, og lørdag sikret hun individuelt sølv på 5 km friteknikk og var med det beste norske utøver i 17-årsklassen.

- Målet i år var å bli tatt ut til nordisk og å gjøre det bra der. Det klarte jeg, og nå er det neste målet å bli topp tre i norgescuprennene som gjenstår, sier en storfornøyd langrennsløper.

Og det er i aller høyeste grad realistiske målsettinger. Tidlig i januar fikk hun nemlig to andreplasser og en fjerdeplass i Norgescup på Konnerud. Vi må legge til at hun som 15-åring vant Hovedlandsrennet.

Langrennsfamilie

Tuva kommer fra en langrennsfamilie, og hun er den fjerde i rekken av fem søsken som alle har vært og er aktive. Begge foreldrene drev også med langrenn. Hun tror det er en blanding av arv og miljø som har gjort henne så god.

- Mamma og pappa har tatt oss med på ski, og jeg har alltid likt langrenn. Jeg kan ikke huske mitt første renn – jeg var ikke så stor, sier Tuva.

På spørsmål om hvordan hun motiverer seg, svarer hun:

- Jeg elsker det jeg gjør! Og så er det så gøy å nærme seg konkurrentene, og å vinne over dem, sier hun entusiastisk.

Skole og ski

I høst startet Tuva på vg1 studiespesialisering på Buskerud vgs., og at hun valgte lokalskolen framfor NTG, angrer hun ikke på.

- Jeg var ikke klar for å bo aleine, og det fungerer fint å kombinere studiespesialisering og skikarriere. Jeg jobber bra på skolen slik at det blir mindre hjemmearbeid.

Hun legger til at hun kunne gått på idrettsfag og valgt toppidrett, men at hun da trolig ikke ville fått samme kvaliteten på øktene sine siden hun ville ha brukt mye energi i løpet av skoledagen.

Neste år velger hun imidlertid toppidrett som programfag, men fortsetter på studiespesialisering.

Ungdoms-OL

Den store drømmen er å bli best, og på veien dit håper hun å få delta i ungdoms-OL i Sveits neste år.

- Hvor er du om fem år, da?

- Rekruttlandslaget, sier Tuva etter en tenkepause.

Og kanskje ser vi henne i et OL eller VM om noen år. Ambisjoner og motivasjon har hun i alle fall.

Vi ønsker lykke til!

Publisert 31. januar 2019, oppdatert 31. januar 2019.