“Insert one credit to play”

Nettnøytraliteten er truet, men er det bare negativt? Simen i 1STB har undret seg.

Skrevet av Simen Stillingen, 1STB

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 31.5.18

Dagens samfunn blir bare mer og mer styrt av penger. Folk tar betalt for de rareste ting, og man kan undre seg over hvor dette skal ende? I USA har staten vurdert å oppheve lovene om nettnøytralitet, hvilket gjør at selskaper kan ta mer betalt for tjenester på nettet. I romanen Ready Player One av Ernest Cline fra 2011 er det nettopp dette som er i ferd med å skje. Boken er også blitt til film, og den kan ses på kino. Handlingen foregår i en postapokalyptisk verden hvor effekten av klimaendringene er synlige, og innbyggerne flykter inn i en virtuell virkelighet for å slippe unna hverdagen.

Profitt på nett

Personene i Ready Player One er alle logget inn i et spill som kalles OASIS, som også er et enormt selskap verdt milliarder av kroner. Når skaperen av spillet dør, legger han igjen en skatt. Den som finner skatten i spillet, er den som skal få arve formuen hans. Dette gjør at et annet selskap (ioi) bruker alle sine ressurser for å finne denne skatten. De har planer om å gjøre kostnadene for OASIS enorme, og i tillegg sette opp reklame. Akkurat slik som i boka, har store selskaper lyst til å gjøre internett mer profitabelt. I tillegg til kostnadene som omhandler oppkobling og mengden data i måneden, vil selskapene ta penger for å kunne bruke Spotify, Facebook og lignende, store apper folk bruker til daglig, men det er ikke alt. Hvis det er selskapene som styrer oppkoblingene, vil de også kunne styre hvilke nettsider man kommer inn på, og hvilke man ikke kommer inn på, dermed styrer de ikke bare hva som lastes, men også hva vi har tilgang til å se. Dette kan skape store problemer for våre personlige opplysninger også.

Mister nettnøytralitet

Konsekvensene av å miste nettnøytralitet kan være store. Store selskaper som Comcast og Verizon har mye penger å tjene på at lovene om nettnøytralitet blir borte siden det de prioriterer, er penger, ikke fri tale og frie medier. Store medier som Facebook, Twitter og Google har selv uttrykt sin skuffelse over lovendringen og av god grunn. En annen konsekvens er at de store selskapene som har råd til det, vil få en fordel mot de mindre selskapene som prøver å overleve. Vi kan se for oss at nettselskaper selger nettet sitt i forskjellige oppkoblingspakker der du blir nødt til å betale ekstra for sosiale medier eller musikk. Nettopp dette er hvordan populasjonen i Portugal betaler for nettet sitt, i et såkalt Smart Net.

Kan være positivt

Vi kan vel si at Amerika kommer til å ha en tøff periode snart. Forslaget om å fjerne lovene om nettnøytralitet har fortsatt ikke kommet gjennom høyesterett, så det er fortsatt en sjanse for å stoppe lovforslaget. Jeg oppfordrer alle som er imot lovendringen til å gjøre motstand. Det frie nettet vårt er truet, men ikke alt er bare dårlig, de store selskapene vil tjene mye penger og forhåpentlig gi litt tilbake til folket. Det blir spennende de neste månedene, og vi kan bare håpe Amerika gjør det rette valget, uansett hvilket det er.

Kilder:

Ready Player One av Ernest Cline

Nytimes.com

Reddit.com

Money.cnn.com

Simen Stillingen


Publisert 31. mai 2018, oppdatert 31. mai 2018.