Kokkekunst i mammutbakken

250 liter svelerøre, 300 skillingsboller, 70 liter fiskegrateng. Det er ikke småtteri som skal til når skiflygingspressen skal mettes.

• Av Ingvild Stegane Strandbråten

- Dette er virkelig storproduksjon, og vi baker og lager mat hver eneste dag nå, sier faglærer på restaurant- og matfag, Jane Bergersen.

Flere ganger om dagen

Det er godt at fryserommene er store på kjøkkenet på Buskerud når boller, kaker, lasagneformer, fiskegratenger, gryteretter og supper skal produseres i forkant av World Cup i skiflyging 12.-14. februar. Det er litt over ei uke til det braker løs med servering av 40 NRK-ansatte, 50 fra det tyske produksjonsselskapet ARD og rundt 80 andre pressefolk. Og de skal ikke bare ha mat en gang om dagen! Nei, det er lunsjer, middager, frukt og kaker fra torsdag til søndag. Dette skal lages, tilberedes og serveres av cirka 20 elever på vg1 og vg2. I tillegg er 15 elever fra service og samferdsel med, og de skal servere og yte service til pressen.

Mat fra bunnen

- Vi har hatt denne jobben ved flere arrangementer i Vikersundbakken, men det er første gang vi lager all maten fra bunnen, sier Bergersen.

Det er ingen kjøkkenfasiliteter i pressesenteret i Vikersundbakken, så alt må produseres på skolekjøkkenet på Buskerud.

Og det krever sin kokk å lage 250 kakestykker til hver arrangementsdag, 300 skillingsboller, massevis av bagetter, 70 liter fiskegrateng og flere forskjellige supper. Elevene skal også anrette røkelaks, eggerøre, frukt og salater.

Tapas til pressefest

Også på pressefesten lørdag kveld har elever og lærere ved Rosthaug ansvar for at sultne journalister får servert saftig snadder. Da blir det tapas bestående av kjøttboller i salsasaus, scampi på nachos med chilisaus, dadler med bacon, spekeskinke med melon og asparges i mango chutney, laksekrem, brie og marmelade på salte kjeks og foccacia med aioli. Er det noen pressefolk der ute som lar være å gå på pressefesten i år? Neppe.

Vi ønsker våre elever og ansatte lykke til med det spenstige oppdraget i verdens største hoppbakke! Maken til oppvartning skal sportsjournalister og -fotografer lete lenge etter.

Publisert 3. februar 2016, oppdatert 3. februar 2016.