Deltok på Ungdomsbokgildet

Merethe i 3STB har vært på seminar om ungdomsbøker. Ungdomsbokgildet arrangeres hvert år av Buskerud fylkesbibliotek.

• Av Øyvind Bråten

Kan du si noen ord om deg selv?
Jeg heter Merethe, jeg liker bøker, musikk og filmer. Og litt kunst. Jeg er avgangselev ved studiespesialiserende.

Hva er ditt forhold til bøker?
Jeg har alltid lest bøker, jeg begynte å lese ganske tidlig. Jeg har alltid vært glad i å lese.

Favorittbok?
Catcher in the Rye. Foreløpig… Jeg er egentlig glad i mange bøker, men det blir sånn at den jeg leste sist, ofte blir den nye favorittboken min.

Favorittforfatter?
Jeg har ingen nå, men jeg hadde en før. Kevin Brooks. Han skrev jo ungdomsbøker da. Det var den første forfatteren jeg ble glad i.

Kan du si noen ord om arrangementet du har vært med på?
Det var jo foredrag om forskjellige bøker. Ungdomsbøker i forskjellige sjangrer. Det var også forfatterbesøk og elever fra litteraturvalgfaget ved Gulskogen ungdomsskole som presenterte noen av de samme bøkene.

Leser du mye ungdomsbøker?
Tja, det hender. I det siste har det blitt en del klassikere, eksempelvis Brave New World.

Du er jo ungdom. Har du «vokst» fra ungdomsbøker allerede?
Nei, det vil jeg ikke si. Men det er vel det å finne ungdomsbøkene som jeg synes har vært vanskelig. Etter å ha vært med på Ungdomsbokgildet, har jeg funnet mange nye bøker jeg har lyst til å lese. Det var veldig fint å få høre folk prate om bøkene istedenfor bare å lese bakpå, å høre anmeldelser er kjempefint om du vil finne en ny bok. Jeg fikk høre om mange som jeg fikk lyst til å lese.

Vil du anbefale arrangementet for de som kan ha interesse for ungdomslitteratur?
Ja, for ungdom, særlig de som ikke er så glade i å lese, kan det hjelpe til med å få øynene opp for bøker. Det blir litt mer levende når folk snakker om boka. Jeg tenker at lærerne har nytte av det, for da får de formidlet flere bøker som de ellers ikke kjenner til. Det er ofte ganske vanskelig å formidle bøkene ved bare å lese bakpå, det er ikke alltid baksiden gir deg følelsen av at det er en bok som er verdt å lese.

Har du tenkt å jobbe innen bokbransjen?
Har egentlig ingen spesielle planer for det, men man vet jo aldri. Jeg kommer jo til å fortsette å lese mange bøker.

Synes du det er viktig å lese bøker?
Ja.

Hvorfor?
Det kan gi deg et annet syn på ting. Det kan være med på å utvikle deg som menneske. Du gjør deg opp en mening om boken, og om du leser fra andres perspektiv, ser du saker fra forskjellige vinkler og kan sette deg litt bedre inn i hvordan andre tenker.

Ungdomsbokgildet er et seminar om nye ungdomsbøker som arrangeres hvert år i Drammen av Buskerud fylkesbibliotek. Rosthaug deltok denne gangen med to bibliotekansatte, to norsklærere og Merethe.

Publisert 19. oktober 2015, oppdatert 19. oktober 2015.