Ble forskere på Modum Bad

Ingvild Finsrud og Maren Kopland vendte tilbake til hjembygda som psykologer og forskere. Årene på Rosthaug har betydd mye.

• Av Ingvild Stegane Strandbråten

- Tenk hvor avgjørende de ustabile åra der er, sier Ingvild Finsrud (29) og sikter til årene på videregående skole.

Sammen med Maren Kopland (29) gikk hun på det som het Rosthaug vgs. fra 2006 til 2009, og de to ser tilbake på tre koselige år med gode lærere som har betydd mye. De nevner Ragnar Moen og Petter Fuhre, som fortsatt jobber hos oss, og også Andreas Øhren og Peter Holm.

- Og vi husker godt kanelbollene og de hyggelige kantinedamene, skyter de inn.

Fulgt hverandre

De to jentene har fulgt hverandre siden barneskoleårene på Sysle, men hadde et lite avbrekk mens de drev med hver sine studier. Ingvild tok litteratur og filosofi i England, og Maren studerte kultur og kommunikasjon i Oslo og reiste jorda rundt. Etter dette begynte de etter hverandre på profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Oslo. I 2013 og 2014 startet de som forskningsassistenter ved Modum Bad, og siden har de vært der. Begge er nå doktorgradsstipendiater.

Terapeutens nøkkelrolle

Ingvild forsker på behandling ved flere avdelinger på Modum Bad, og spørsmålene hun er opptatt av, er hvordan psykoterapi fører til bedring og hvorfor terapi er effektivt for mange og ikke alle. Forskning har hittil vist at følgende faktorer er assosiert med bedring: en god terapeutisk relasjon der behandler og pasient samarbeider i samme retning, pasientens forventninger om at det kan bli bedre, og terapeutens empati og kompetanse. Veldig mye kommer an på terapeuten og hvor mye tid denne har brukt til å øve seg på terapi.

Selvmedfølelse hjelper

Maren forsker på spiseforstyrrelser, og har stilt seg spørsmålet om man kan bli frisk av spiseforstyrrelser ved å få mer medfølelse med seg selv. Kognitiv atferdsterapi hjelper for de pasientene som ikke har barndomstraumer i bagasjen. De med barndomstraumer, strever like mye etter terapi. Disse pasientene trenger selvmedfølelsesterapi, viser det seg. Det handler om å oppleve vennlighet, å innse at man har det vondt, å erkjenne at dette er en del av det å være menneske og å stoppe opp og la det være vondt. Dette krever hardt arbeid.

Ingvild Finsrud og Maren Kopland

Modum Bad talks

Torsdag ble tidenes første Modum Bad talks arrangert i Kildehuset på Modum Bad, et gratis og åpent arrangement der forskere fortalte på en folkelig måte om det de forsker på. Både Ingvild og Maren var i aksjon, og en av de tidligere lærerne til jentene, Ragnar Moen, tok seg tid til å høre på dem.

- Det er ikke uoppnåelig å bli verken psykolog eller forsker. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli forsker, og jeg hadde ikke de karakterene som trengtes før jeg det siste året på vgs. la ned en skikkelig innsats. Det viktigste er at man gjør noe man liker, sier Maren.

- Det er egentlig ganske tilfeldig at vi to er her på Modum Bad nå, avslutter Ingvild.

Ingvild Finsrud og Maren Kopland

Modum-jentene og tidligere Rosthaug-elever Ingvild Finsrud og Maren Kopland er psykologer og PhD-stipendiater ved Modum Bad.

Publisert 16. januar 2020, oppdatert 16. januar 2020.