Vil hjelpe gambiere

14. februar går flyet med tre Buskerud-elever til Banjul i Gambia. Der venter gambierne på Tuva, Elise og Sebastian.

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com
  • Av Ingvild Stegane Strandbråten

- Det er ganske sjukt at vi alle bor på samme planet, og at det er så store forskjeller, sier Elise Midtun Finnerud (16) som går i 1HSB og som er en av de tre elevene fra Buskerud vgs. som reiser til Gambia.

Hun var rask med å søke om å få reise da skolens utlysning kom, og sammen med Tuva Øen Tandberg (17) fra 2STB og Sebastian Henriksen (18) fra 3IDA, ble blant hun valgt til å representere Buskerud vgs. De reiser sammen med fadderne til Butterfly Friends og primus motor Anbjørg Juliussen.

I løpet av det to uker lange oppholdet skal de blant annet besøke den videregående skolen som Buskerud vgs. har vært en viktig bidragsyter til gjennom flere år. I stedet for Operasjon Dagsverk, har Buskerud vgs. sitt eget prosjekt, i samarbeid med den lokale veldedige organisasjonen Butterfly Friends.

Sebastian Henriksen (t.v.), Tuva Øen Tandberg og Elise Midtun Finnerud representerer Buskerud vgs. når turen går til Gambia.

Verdier endres

Elise har bodd i slummen på Filippinene en sommer, og det gjorde sterke inntrykk. Hun veit ikke hva som møter henne i Gambia, men tror kanskje hun vil kjenne på noe av det samme som sommeren 2016.

- Jeg tror verdiene mine kommer til å endre seg, sier Elise mens Tuva nikker ved siden av.

Tuva er sikker på at verdier endres under et opphold i Gambia. Hun har nemlig vært der før. Da hun gikk i 10. klasse på Sigdal ungdomsskole, fikk hun reise til det lille landet som er omkranset av Senegal.

- Takknemlighet fikk ny betydning. Jeg så plutselig annerledes på hva vi har her i Norge og lærte meg å sette pris på det, sier den noe erfarne gambiafareren.

Tar med utstyr

Elise og Tuva spiller på samme fotballag, og de gleder seg til å sparke ball med gambiere. På forhånd tenker de å samle inn litt fotballutstyr som de kan ta med seg i bagasjen.

- Da jeg var i Gambia, var jeg med på treninga til et lokalt damelag. Jeg ga bort skoa mine, og damene ble som små unger på julaften, minnes Tuva.

Og den enorme gleden er noe som sitter i.

- De har ingenting, men de er kjempeglade. Gambia kalles «The smiling coast of Africa», og det er ikke uten grunn, smiler Tuva.

Urettferdighet

Jentene gleder seg til å hjelpe til de to ukene i Gambia, og det gjør også Sebastian som også har noe erfaring med fattige land etter å ha bodd to år i Singapore og derfra dro på ferieturer til blant annet Filippinene.

- Jeg var bare 10-12 år, men i ettertid har urettferdigheten gått inn på meg. Jeg er forberedt på at det ikke er så mye vi får gjort på de to ukene, men jeg er klar for å spre glede. Det er også viktig for meg å få elever på Buskerud vgs. til å engasjere seg videre, sier han som gleder seg til å være en del av samfunnet i Banjul.

Vi ønsker dere et interessant og minnerikt opphold i Gambia, Elise, Tuva og Sebastian!

Publisert 1. februar 2019, oppdatert 1. februar 2019.