Lokalmat på timeplanen

De besøkte en gård som leverer mat til slottet og ei seter der hesten er transportmiddel. Voksenagronomen har hatt helgesamling.

  • Av Elin Bergerud

Fra 26. til 28. oktober hadde voksenagronomelevene helgesamling. Tema for helga var lokalmat og foredling.

Fredag dro vi til Skott gård i Skotselv, hvor bonde Atle Tærum driver med såkornproduksjon og gårdsforedling av frukt og bær. Her ble vi innlosjert på et nyoppusset stabbur hvor vi fikk prøve en rekke velsmakende produkter.

Leverer til slottet

Vi fikk også høre historien om Skott gård, om hvorfor de valgte å satse på lokalmat, samt hvordan de driver sin gårdsforedling. Skott gård tar seg av hele foredlingsprosessen av egne råvarer, og produktene forlater ikke gården før de er tappet på flasker og klare for å medbringes til Bondens Marked. Atle kunne også fortelle oss at Skott gård er fast leverandør av produkter til slottet!

Seinere samme dag holdt Anita Natvik fra Bondens Marked foredrag om å leve som lokalmatprodusent, og lørdagen gikk med til undervisning i det nye auditoriet på Buskerud.

Hest som transportmiddel

Søndagen dro vi til Norefjell hvor vi besøkte Veslemøy og Bjørnstjerne på Sansegården Olavsbråten. Olavsbråten er et økologisk småbruk på 40 dekar jord, med 10 melkekuer og seterdrift om sommeren. Melka foredles til blant annet ost, smør og yoghurt, og selges også som drikkemelk på glassflasker. Det finnes ikke veiforbindelse til setra, så gårdens fjordhest benyttes til å transportere produktene ned fra setra for salg.

Vårt oppdrag var, i tillegg til å høre om hvordan Veslemøy og Bjørnstjerne driver sitt bruk, hjelpe til med klargjøring av setra for vinteren. Det innebar både steinbæring og snekring, og det ble en skikkelig dugnadssøndag for oss alle. Veslemøy og Bjørnstjerne ordnet lunsj til oss, tilberedt på bålpanne. Etter endt dag, var vi alle fornøyd med resultatet.


Publisert 30. oktober 2018, oppdatert 14. juni 2019.