Vinterferietips

Lurer du på hva du skal finne på i vinterferien? Her får du serie- og boktips fra Malin, Guro og Jonas.

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 22.2.18.

Skam                                                                                        

Vinterlei og klar for en pause fra snøen? Pakk deg inn i sofaen, og skriv inn søkeordet «Skam» på skjermen. Jeg anbefaler denne serien fordi jeg rett og slett elsker den. Det gjør jeg fordi den føles så ekte, det er som om jeg ser deler av mitt eget liv fra noen andres øyne. Serien fungerer som en god bruksanvisning på hvordan livet er/kan være og hvordan det egentlig fungerer. De tankene og følelsene man selv bærer, de er ikke så vanvittige som man først trodde. Skam skaper en trygghet for meg. Det er også derfor den er så ekstremt interessant, det er så lett å leve seg inn i det livet som vises på skjermen – det er så virkelighetsnært som det kan bli. Som ungdom føler man seg berørt. Enten om man relaterer seg til fest- og drikkepresset eller vanskeligheten rundt eget hjem, selvtillit eller legning. Det at tabubelagte emner som blant annet disse får komme frem i lyset, er godt. Vanskelige emner passer helt naturlig inn i serien, helt uten at man får en dokumentarfølelse av det. For det er jo et «ekte liv» vi får se, og da hører selvsagt disse tingene med. 

Skrevet av Malin Larsen, 3PBB.

Hvem er du, Alaska?

Dersom du liker spenning, kjærlighet, vennskap og artigheter er Hvem er du, Alaska? boka for deg. Den handler om sjenerte, venneløse Miles, som tidligere har levd et veldig stusselig liv. Dette endrer seg da han begynner på Culver Creek internatskole. Her får han seg fort nye, gode venner og sammen finner de på masse sprell. Miles forelsker seg også i den fine, morsomme og gærne jenta, Alaska.

Hele tiden telles det ned til en hendelse som vil endre ungdommene for alltid. Hva dette er, vet vi ikke før dagen etter. At vi vet at noe stort nærmer seg, bygger opp spenningen på en helt unik måte. Ettersom det blir færre dager igjen, sitter man lenger og lenger utpå stolen og leser.

Som alle av John Greens bøker, får også denne deg til å tenke. Han våger å stille store spørsmål. Dette, kombinert med personer og miljø det er lett å kjenne seg igjen i, gjør Hvem er du Alaska? til en sikker vinner. Er du fortsatt ikke overbevist, kan også de andre av John Greens bøker anbefales.

Skrevet av Guro Sletten, 3PBB.

Malin Larsen og Guro Sletten har det gøy med vinteraktiviteter, men de liker også å sette seg ned med serien "Skam" eller boka "Hvem er du, Alaska"?

«Winter is Coming»

Er du lei av å se skiskyting og skøyteløp om og om igjen på TV-en? Bytt det ut med skjold og sverd, da! I stedet for OL-kjedet kan du se slekter kjempe om Jerntronen i Game of Thrones. I tillegg til en sykt bra story gir Game of Thrones deg drager, drama, riddere og kanskje litt for mye naken hud. Det store antallet karakterer gjør at du lett vil finne deg noen du liker. Den spenningsfylte handlingen er basert på bokserien A song of Ice and Fire av George R.R. Martin og spilles i et fiktivt middelalderunivers. I 2011 startet den amerikanske TV-serien, og til nå har det kommet sju sesonger som har underholdt meg på en rekke kalde vinterkvelder. I 2019 skal den åttende sesongen slippes, og dermed er det duket for den store finalen. Nå må de hittil fiendtlige slektene stå sammen - hvis ikke blir de utslettet av dauinger og en evig vinter. Jeg anbefaler Game of Thrones på det sterkeste, og 22 millioner "Likes" på Facebook viser at mange er enig. Så bruk tiden i vinterferien til å starte en opplevelse, og smelt inn i universitet med de sju kongerikene.

Skrevet av Jonas Reimann, 3PBB.

Jonas Reimann anbefaler "Game of Thrones": "smelt inn i universitet med de sju kongerikene", skriver han.

Om du vil lese flere elevtekster som har vært publisert på bygdeposten.no, har vi samlet dem her.


Publisert 23. februar 2018, oppdatert 4. mars 2018.