Velkommen til litteraturkveld!

Tenk at prisvinnende forfattere kommer til oss! Du er velkommen til litteraturkvelden vår 22. januar klokka 18.

Skrevet av Kristian Ruud, Rafael Cortez Sgroi Pupo og Sunniva Liodden, 3STA.

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 18.1.18.

I disse januardager jobber vi fra vg3 studiespesialisering ved Rosthaug videregående skole aktivt med forberedelser til litteraturkvelden vi arrangerer mandag 22. januar. Dette er femte året på rad vg3-elevene ved Rosthaug arrangerer dette. I læreplanen i norskfaget heter det at vi skal "sette sammen og presentere et litterært program" - og i stedet for å jobbe med tekster innenfor klasserommets vegger, har vi valgt å arrangere en kveld for alle. Skoletimene går med til øving på intervjusituasjoner, til markedsføring av arrangementet, vi lager portrettintervjuer, nye bokomslag og baker kaker.

Bygda og Tinder

Tenk at prisvinnende forfattere vil komme til oss! Forfatterne vi har invitert til litteraturkvelden, dekker litteratur for barn, ungdom og voksne, og de fleste av dem bor i nærområdet. Stian Hole har skrevet barnebøker, han har blant annet vunnet Brageprisen for barneboka Garmanns sommer. Vi får besøk av samboerparet og romanforfatterne Thure Erik Lund og Cathrine Knudsen, bosatt på Øst-Modum. Noen av oss har lest den nyeste romanen til Thure Erik Lund Identitet, som ifølge Aftenposten er et "styggvakkert samlivsdrama". Noen av oss leser og reflekterer over Cathrine Knudsens Av menneskehånd. Vi får også besøk av blogger Heidi Nathalie Hovland som debuterte som forfatter i 2017 med sin Tinderella. De av oss som har lest den, vil beskrive den som en frimodig og ungdommelig roman som tar oss med inn i dagens elektroniske univers i jakten på kjærligheten gjennom dating-appen Tinder. Vi leser novellene til Hanna Dahl i novellesamlingen Rønneimperiet som kom ut i 2015, om opprør og nederlag. Novellesamlinga høstet svært gode kritikker og ble nominert til Brageprisen. Sist Hanna Dahl besøkte oss på en litteraturkveld på Rosthaug, hadde hun med seg faren sin Per Arne Dahl.

Kort oppsummert – vi byr på alt fra oppvekst, kleine Tinder-dater til bygdeoriginaler og det å være et menneske.

Unik kveld

Flere av vg3-elevene skal intervjue forfatterne om deres tekster og liv. Vi leser barnebøker, noveller og romaner i klasserom og hjemme i sofaen. Og vi undres: hva betyr denne formuleringen, hvordan vil forfatteren påvirke oss med denne teksten – og dette var interessant eller noe jeg ikke helt veit om jeg har skjønt helt! Mange forfattere er kanskje mer opptatt av hva litteraturen betyr for den som leser den, og det betyr at vi må sette oss inn i tekstene og lage vår mening ut av det. Vi lager også digitale presentasjoner av forfatterne.

Det er sjelden fem ulike forfattere blir samla rundt ett bord en januarkveld i Modum. Med litteratur, lodd, kaker og kaffe kan folk glede seg til en flott kveld arrangert av vg3-elevene. Velkommen til Rosthaug (Jellumveien 1) mandag 22. januar fra klokka 18.00 til klokka 21.00. Vi håper du kommer! Det er mulighet for å kjøpe billetter på Modum Kulturhus sin nettside, eller ved inngangen.

Det er klart for litterære samtaler på Rosthaug. Sunniva Liodden (t.v.), Hanna Asbjørnhus Berg og Rafael Cortez Sgroi Pupo forbereder seg til å møte store forfattere under Rosthaugs litteraturkveld 22. januar.

Disse forfatterne kommer:

Stian Hole

Thure Erik Lund

Cathrine Knudsen

Hanna Dahl

Heidi Nathalie Hovland

Om du vil lese flere elevtekster som har vært publisert på bygdeposten.no, har vi samlet dem her.

Publisert 18. januar 2018, oppdatert 18. januar 2018.