Våg å være kjip!

Det var oppfordringen som både politiet, helsesøster og rådgiver kom med til foreldrene under temaforeldremøte om ungdom.

  • Av Ingvild Stegane Strandbråten

- Det er lettere for ungdommene å skylde på teite foreldre enn i stå for det selv, sa helsesøster i Modum kommune, med kontor på Rosthaug, Trude Rosenlund under gårsdagens foreldremøter på Rosthaug.

Hun snakket da om det å si nei til rusmidler når venner eller andre tilbyr det, og hun oppfordret foreldre til å snakke med ungene sine. I ungdomsundersøkelsen fra 2016 kommer det fram at mange ungdommer på Rosthaug ikke vet om de får lov til å drikke alkohol.

Helsesøster Trude Rosenlund.

- Sett grenser!

- Dere må snakke med ungdommene. Vær tydelig på grenser. Holdninger må formidles av betydningsfulle personer, og ifølge ungdomsundersøkelsen er nær 80 prosent av ungdommene fornøyde med foreldrene sine. De har stor tillit til dere, sa Rosenlund.

Dette påpekte også Lena Skakstad fra Politiet:

- Det er urovekkende at ungdom ikke vet om de kan drikke. Foreldre må sette grenser. Er det ingen grenser, er det heller ingen grenser å tråkke over, og hva går man til da?

Hun var også tydelig på at foreldre bør lage avtaler om henting med barna sine.

- Min påstand er at man ikke inntar like mye alkohol dersom man vet at foreldrene skal hente.

Holdningene til hasj blir mer og mer liberale, og det er over 10 prosent av elevene som har prøvd det. Skakstad minnet om at det er et illegalt stoff som man ikke aner styrken på når man inntar det.

- Er man uheldig, kan man gå rett i psykose.

Lena Skakstad fra forebyggende team i Politiet.

Foreldre må snakke sammen

- Dere må tørre å være foreldre, tørre å ringe andre foreldre og tørre å være kjip, sa Skakstad som oppfordret til å lage foreldrenettverk.

Dette poengterte også rådgiver ved Rosthaug, Bente Holm, og hun la til:

- Inviter venner hjem. Bli kjent med ungenes venner.

Rådgiver på Rosthaug, Bente Holm.

Unngå mindreårige på russefester

Skakstad fra Politiet snakket også om uvettig bildedeling, uheldige seksuelle debuter i fylla, voldtekter og russefester med mindreårige til stede.

- Vi synes ikke det er greit at russen (med foreldre på laget) inviterer 15-16-åringer til russefester der det blir drukket alkohol, poengterte politiets utsendte.

Les om det å være kjipe foreldre på kjipeforeldre.no.


Publisert 31. august 2017, oppdatert 31. august 2017.