Ingvild og Elling til Gambia

Ingvild Bekkeseth og Elling Tobias Festvåg reiser mandag til Gambia for å oppleve gambisk skole- og hverdagsliv. Der blir de i to uker.

• Av Ingvild Stegane Strandbråten

Mandag morgen sitter de på flyet til Brüssel og deretter til Banjul i Gambia. Ingvild Bekkeseth (elev på vg3 medier og kommunikasjon) og Elling Tobias Festvåg (elev på vg1 elektro) trakk det lengste strået da Rosthaug valgte ut elever som skulle få reise til det bittelille landet på det afrikanske kontinentet.

Til Gambia skal de to elevene for å oppleve skolen som Rosthaug-elever gjennom flere år har vært med på å bygge opp og drifte. I høst sendte vi penger til solcelleanlegg slik at elevene på yrkesskolen Rosthaug skills centre skal ha tilgang på nok strøm. Ellers vil det over to uker lange oppholdet by på gambisk hverdagsliv og severdigheter. Det er den frivillige organisasjonen Butterfly Friends som står bak skolebyggingen og -driftingen. De har bygget flere skoler i Gambia, de drifter skolene og de drifter også et helsesenter.

Tøffe tak og fine fremskritt

- Dette blir veldig spennende, og jeg gleder meg, selv om det sikkert blir noen tøffe opplevelser som kan være vanskelige å håndtere, sier Ingvild Bekkeseth.

Verken hun eller Elling Tobias Festvåg har gjestet Afrika før.

- Det blir fint å se hva pengene, som elevene på Rosthaug har jobbet for i flere år, har gått til. Jeg gleder meg til å se fremskrittene, sier Festvåg.

Håp og glede

I fjor sendte også Rosthaug to elever til Gambia, og Maria Grønland Andresen (elev på vg3 studiespesialisering), var en av de heldige. Hun skulle gjerne reist i år igjen.

- Det er viktig å påpeke all gleden og håpet som gambierne viser. Dette er en tur som former deg for alltid, og da jeg kom hjem i fjor, ble jeg mer takknemlig for det jeg hadde, sier Grønland Andresen.

Hun er glad for å ha sett hva pengene som Rosthaug-elevene skaffer på Gambiadagen hver høst, går til.

- Det er gøy å se at det virker. Skolen er ikke bare en skole, men en billett inn til et bedre liv, avslutter fjorårets gambiafarer.

- Der er Gambia, sier Ingvild og Elling. Vi ønsker dem god tur og lykke til!

Du kan følge Ingvild og Elling på denne facebooksiden under oppholdet i Gambia.

De skal reise sammen med Ida Havikhagen Frydenberg fra Sigdal ungdomsskole, og hun har denne bloggen.

Her er TVModums intervju med Ingvild. Elling og Maria før avreise.

Les mer om Gambiaprosjektet ved Rosthaug.

Publisert 13. februar 2018, oppdatert 13. februar 2018.