Ungdom i voksent selskap

Live Bendiksby og Eugen Sebastian Hovden Haush fikk delta på feiringa i Estland da Buskerud og Pärnu hadde vært venner i 25 år.

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com

Skrevet av Live Bendiksby, 2STA.

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 12.1.17.

I anledning 25-årsjubileet til venneskapsfylkene Buskerud og Pärnu i Estland, fikk jeg og Eugen Sebastian som representanter for Ungdommens fylkesting i Buskerud, muligheten til å være med på feiringa i Estland. Gjennom de siste 25 årene har fylkene samarbeidet aktivt med hverandre, og i anledning jubileet var det nettopp ungdomsmedvirkning som var på agendaen

De samme spørsmålene

Vi var med i et selebert selskap med fylkespolitikere og representanter fra administrasjonen i fylket. I løpet av turen fikk vi mye ny kunnskap, og vi lærte om forskjeller og likheter på fylkene våre. Vi var blant annet på omvisning i Den Norske ambassaden i Tallin hvor vi fikk et dypt innblikk i hvordan ambassadørene jobber, samt en sammenligning av politikken i Norge og Estland. De problemene og problemstillingene vi har i Norge, har de på samme måte i Estland, og temaer som kommunereform og regionreform er dagsaktuelle temaer i Estland – på samme måte som i Norge.

Videre reiste vi til Pärnu by, som er «hovedstaden» i Pärnu fylke. Her bodde vi på hotell og med en gang vi sjekket inn, skulle vi spise. På restauranten vi spiste på, fikk vi prøvd oss på litt estisk mat, og villsvin er noe som virkelig kan anbefales.

Elever setter dagsorden

Dagen etter var vi på en skole i Pärnu by. Denne skolen var den første private skolen i Estland. Her guidet to elever oss gjennom skolen, og de fortalte hvilke fag de hadde, samt hvordan skolen fungerte. I Estland får de varm mat servert på skolen, dette er et tilbud de er kjempefornøyde med.  Det var også tilbud om frokost før skoletid. Etter at vi var ferdige på skolen, gikk vi videre på en teaterkafé. Her ble det arrangert en «politikerkafé» hvor ungdom sammen med politikere diskuterte viktige saker.  Elever fra forskjellige skolen kunne komme med innspill, men også fortelle direkte til politikerne hva de mente. På denne måten kan eleven sette dagsorden på det de synes er det viktigste for ungdom.

Da vi var ferdige med dette, dro vi til et sportsanlegg. Her fortalte politikerne fra Pärnu om alle typer saker de har jobbet med siden samarbeidet ble opprettet for 25 år siden.
Eugen Sebastian snakket også om hvordan vi i Ungdommens fylkesting i Buskerud driver med ungdomsmedvirkning, og dette var noe de estiske politikerne skulle ta med videre.

To elever fra Rosthaug fikk være med til Estland for å feire 25-årsjubileet for vennskapsfylkene Buskerud og Pärnu. Live Bendiksby og Eugen Sebastian Hovden Haush (til venstre i bildet) representerte Ungdommens fylkesting i Buskerud.

Live og Eugen Sebastian.

Om du vil lese flere elevtekster som har vært publisert på bygdeposten,no, har vi samlet dem her.

Publisert 12. januar 2017, oppdatert 19. januar 2017.