Sitter USA igjen med Trump-kortet?

Er dette starten på noe nytt, eller starten på slutten for USA? Hva vil skje? spør tre av våre vg3-elever.

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com

Skrevet av Håkon Ørpen, Sivert Drolsum og Benjamin Engebretsen (3STA).

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 15.12.16.

I en av de mest fulgte og dramatiske valgkampene noensinne, kunne USA ende opp med enten en mistenksom og falsk Clinton eller en breial og diskriminerende Trump. De endte opp med sistnevnte.

Hvordan fungerer valget?

I USA velger man valgmenn som igjen velger presidentkandidaten med flest stemmer i hver stat. Dermed tar kandidaten med flest stemmer alle valgmennene i en stat. Med 538 valgmenn totalt, trenger man 270 for å vinne. Trump endte opp med 306 valgmenn og vant dermed valget. Allikevel hadde resultatet hatt et annet utfall i Norge, med tanke på at Clinton vant majoritetsstemmen, altså antall stemmer fra folket. USAs valgsystem fungerer på en måte som gjør at kandidaten med majoritetsstemmen kan tape.

Hvorfor Trump?

Vi må allikevel ikke tro at Trump fikk få stemmer. Ifølge CNNpolitics vant Clinton bare 1,7 prosent flere majoritetsstemmer. Så hvorfor stemte så mange amerikanere på Trump? For det første, har demokraten Obama sittet to perioder. Det er ganske sjeldent at folket velger en demokrat eller en republikaner for tredje periode på rad, av den enkle grunn at de vil ha en forandring. Trumps karisma kan også være en vesentlig faktor, siden han sier hva han vil, og dette gjør inntrykk på velgerne. En annen grunn kan være at velgerne rett og slett ikke liker Clinton. Mange tenker også at et samarbeid med Russland ville vært en god ting, noe som Clinton står klart imot. På valgdagen vant Trump de fleste såkalte vippestatene. Dette forteller oss at Trump har hatt større suksess med sin kampanje.

Forhåndsfavoritten

Man kan lett se at Clinton hadde media i ryggen. De la frem Trumps negative sider, men overså Clintons, selv om den mye omtalte e-post-skandalen må ha svekket hennes posisjon. Man må heller ikke glemme at Clinton hadde Obamas støtte under valgkampen. I tillegg la enkelte kjendiser fram videoer der de hetset Trump i den hensikt å få folk til å stemme på Clinton. Clinton var også foran på de aller fleste meningsmålingene, og de fleste eksperters favoritt. Trump på sin side fokuserte mer på systemet og hvordan han kunne vinne de avgjørende vippestatene. Dette lyktes han med.

Hva nå?

Det endelige valget skjer 19. desember, når valgmennene samles for å avgi sine stemmer. De presses fra flere hold til å stemme på en annen republikansk kandidat enn Trump. Alt tyder likevel på at vinneren forblir Trump, og at det er han som 20. januar legger handa på Bibelen og tiltrer som USAs 45. president.

President Trump

Med Trump som president kan man forvente endringer. Trump har allerede utnevnt flere rådgivere og ministerposter, noen av dem kontroversielle. Trump skal også utnevne en ny høyesterettsdommer som garantert kommer til å bli en republikaner. Dette sammen med det faktum at kongressen nå er i republikanernes hender, vil kunne resultere i gjennomslag for flere av Trumps hjertesaker.

Mangel på demokratisk motstand i kongressen vil være skjebnesvangert i ethvert forsøk på stoppe Trumps mer ekstreme planer. Han vil bygge en mur mot Mexico, han har sagt at han ønsker å melde USA ut av klimaavtalen som ble vedtatt i Paris, og han vil skrote Obamas helsereform. USAs neste president er en reality-stjerne ingen forventet å se i Det hvite hus. Vi kan bare håpe USA har spilt kortene sine riktig, og at de sitter igjen med Trump-kortet.

«USAs neste president er en reality-stjerne ingen forventet å se i Det hvite hus», skriver Håkon Ørpen, Sivert Drolsum og Benjamin Engebretsen i faget samfunnsfaglig engelsk. De har her tatt for seg valgkampen og utfallet av den.

Om du vil lese flere elevtekster som har vært publisert på bygdeposten,no, har vi samlet dem her.

Publisert 15. desember 2016, oppdatert 15. desember 2016.