Klare for tidenes tur

Snart er Maria og Karoline på plass i Gambia. Der skal de i to uker bli kjent med gambiere og gambisk kultur. – Klart vi er spente, sier de.

• Av Ingvild Stegane Strandbråten

Det er ingen sydentur de skal på, 17 år gamle Maria Grønland Andresen (2STB) og 18 år gamle Karoline Gulliksen Bendigtsen (3PBB). De skal til utviklingslandet Gambia for å se hvordan gambiere lever, og de skal møte gambiske barn og ungdommer som får skolegang i regi av organisasjonen Butterfly Friends. De skal også gjeste den videregående skolen som Rosthaug-elever i flere år har vært med på å finansiere. Kanskje skal de undervise og fortelle om Norge, og kanskje de kan brukes som hjelpelærere på skolene.

Det beste og det verste

17. februar setter de seg på flyet, og da er koffertene fulle av lette klær - også badetøy. 15 dager seinere kommer de hjem til vinterlandet. Det er bare én av kontrastene.

- Det er klart vi er spente. Vi vil kanskje tenke etterpå at det er det beste og det verste vi har opplevd, sier Maria og Karoline.

De har aldri før vært på en liknende reise, så dette er temmelig fremmed og nytt.

- Jeg tror vi kommer til å bli overraska over takknemligheten, og at så lite kan bety så mye, sier Maria. Hun har vil studere medisin etter videregående, og hun har et ønske om å jobbe en periode for Leger uten grenser.

Karoline vil ta sosionomutdanning, så også for henne blir dette oppholdet en nyttig erfaring. Hun har engasjert seg i Gambia-komiteen på Rosthaug dette skoleåret og gleder seg til å se skolen som hun har jobbet for å samle inn penger til.

En ære

- Det er en ære å få representere Rosthaug under seremonien som skal være på den videregående skolen. Vi er veldig heldige. Tenk, vi får dette oppholdet uten å betale ei krone sjøl, sier de reiseklare jentene.

De skal bo på hotell, men ei natt skal de bo litt mindre komfortabelt. Da skal de på båttur og oppleve mer av den gambiske naturen.

- Vi skal også på flere dagsutflukter, blant annet til et sted der vi kommer rimelig tett på de dyrene vi anser som farlige. Ellers blir det afrikansk fest, skolebesøk og besøk på helsesenteret som Butterfly Friends driver, avslutter jentene.

De gleder seg veldig til å møte og leke med glade gambiske barn.

Rosthaug har valgt å sende to elever til Gambia i år, og det har vært en intervjurunde for å finne fram til de to utsendingene.

Maria Grønland Andresen og Karoline Gulliksen Bendigtsen skal på tur til Gambia.

Maria Grønland Andresen (t.v.) og Karoline Gulliksen Bendigtsen er reiseklare og spente. De er de to heldige elevene som får reise til Gambia med Butterfly Friends.

Publisert 9. februar 2017, oppdatert 9. februar 2017.