Hva er typisk norsk?

Er kulturministeren klar over at Norges historie fantes før Bjørndalen vant gull og Kvikk Lunsj kom på markedet?

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com

Skrevet av Runa Askmann Kristiansen, 2STA.

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 18.5.17.

Nordmenn bør være mer stolte av verdier i samfunnet enn av rosemalte krakker.

Nok en 17. maifeiring er over. Mange har gått rundt hele dagen i en bunad som ikke passer været og sko som gjør vondt. Unger har stappa i seg farlige mengder pølse og is, som til slutt skylles ned med en lunka brus som mamma henta i kassen under skiltet «gratis brus til alle elever». 17. mai er dagen der bunaden får skinne og mansjettknapper forsvinner. Dagen der Norges befolkning får vise seg fra sin beste side og feire det flotte landet vårt. Dagen vi snakker om det «typisk norske» og alt det fører med seg. Men hva er egentlig typisk norsk?

Vi unngår øyekontakt

Hvis jeg skulle nevne en ting som er typisk norsk og som er en klar gjenganger, ville det vært det uoppnåelege ønsket om at alt og alle skal være typisk norske. Å late som en gjør alt det som er typisk norsk. Hyggelige smil til alle en møter på bussen og koselige samtaler om gode avlinger er egentlig bare et innpakningspapir for å gjemme det faktum at alle for enhver pris unngår å starte en samtale eller få øyekontakt. Jeg vet ikke hvordan alle andre har det, men når jeg har blitt spurt om å beskrive meg selv, har jeg aldri tenkt på å bruke ordet «kvikklunsj». I en oppheta diskusjon med en svenske på Gran Canaria, er brunosten mitt eneste eksempel på norsk kultur og historie.

Kritikk til ministeren

Kulturministeren vår Linda Hofstad Helleland publiserte lille julaften 2016 en Facebook-hilsen til det norske folket (utdrag): «Vær stolt av det norske! Kvikk Lunsj og brunost. Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Dugnad og grøt. Generasjoner har skapt det typiske norske.» Kulturministeren klarer ikke å se mer enn 20 år tilbake i tid når hun trekker fram disse eksemplene. Er ministeren klar over at Norges historie fantes før Ole Einar Bjørndalen vant gull? Eller at alle nordmenn ikke er vokst opp i et hjem som bare består av kjøttkaker i brun saus? Alle nordmenn er ikke en gang vokst opp i Norge, likevel sitter kulturministeren der og snakker om «vi». For hvem er vi? Hvis ikke ministeren vet, så kan jeg nevne i fleng; jenter, gutter, gamle, unge, korte, lange, tynne, tykke, troende, ikke-troende, født her, ikke født her, norsktalende, ikke-norsktalende. Samene glemte hun i farta. Ikke alle er julegrøtspisende og bunadkledde skigåere. Meg inkludert.

Taco og Skam

Typisk norsk er ikke lenger fårikål og langrenn. Typisk norsk i dag er å legge all sin kjærlighet til fredagstaco slik at det ikke er noe igjen til nynorsken. Typisk norsk er å alltid sjekke www.p3.no/skam for å finne ut om Noora og William er blitt sammen igjen. Typisk norsk er å ta på seg en bunad som klør og spise så mye at den ikke lenger passer. Typisk norsk er å le så en griner hver gang Petter Solberg kjører internasjonale løp, fordi vi alle vet hvordan de engelske intervjuene kommer til å gå. Typisk norsk er å vite hva som er norsk, og at det er fint, men også å være klar over at hvordan mennesker levde for flere hundre år siden kanskje ikke er like aktuelt eller beskrivende som enkelte skulle ønske. Uansett om vi ikke er så «typisk norske» som en rosemalt krakk, har vi andre ting å trekke fram; demokrati, stemmerett, velferd, utdanning, kulturforskjeller, ulikheter og likheter - det er det jeg er stolt av.

Kulturministeren vår snakker om Kvikk Lunsj, brunost og Bjørndalen. Runa Askmann Kristiansen er opptatt av at det ligger noen verdier i bunnen for hva som er typisk norsk. De materielle typisk norsk-gjenstandene er kun overflatiske, mener hun.

Om du vil lese flere elevtekster som har vært publisert på bygdeposten,no, har vi samlet dem her.

Publisert 18. mai 2017, oppdatert 18. mai 2017.