Franske muligheter

Ønsker du å lære deg fransk og kanskje etter hvert studere i Frankrike? -Fransk gir deg mange muligheter, sier franskelevene våre.

Skrevet av Lars Bråthen Uhlen, Vegard Øvereng Bonsaksen, Zakariya Abdirab, Maria Andresen, Emil Bye Martinsen, Sindre Torp Christensen og Magnus Stokke. Liggende foran: Henrik Dihle Ellingsen.

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 20.10.16.

Fransk er et viktigere språk enn mange kanskje tror. Ikke nok med at det snakkes av 300 millioner mennesker, men fransk brukes også som et offisielt språk i NATO, EU, FN og OL. Fransk er et vakkert språk, som vi virkelig anbefaler andre å lære seg. Franskundervisningen på videregående omfatter ikke bare uttale og grammatikk, men du vil også lære om fransk kultur og franskmenns levemåte. Kanskje vil det å kunne fransk åpne muligheter for deg i framtiden.

To-timers lunsj

Den franske kulturen er godt kjent i store deler av verden. Navn som Edith Piaf, Napoleon Bonaparte, Jean Paul Sartre og Victor Hugo har skapt historie. I dag er idrettshelter som Paul Pogba, Martin Fourcade, Zinedine Zidane og Renaud Lavillenie er store franskmenn. Franskmenn er også kjent for bagetter og sine berømte viner. Visste du at lunsjpausene i Frankrike varer i to hele timer, og at folk flest forlater arbeid og skole og spiser utendørs på en koselig fortausrestaurant?

Språk skaper tillit

Det er ikke bare i Frankrike det snakkes fransk. Over hele verden snakkes det fransk i dagligtalen. I delstaten Quebec i Canada er fransk offisielt språk. I mange vest-afrikanske land er situasjonen det samme – fransk er et av de offisielle språkene. Dersom du lærer deg fransk, får du muligheten til å kommunisere med mennesker på tvers av landegrensene. De fransktalende landene i Afrika er i en enorm vekst, og disse kommer det til å bli viktig å kunne kommunisere med i framtiden. Kommunikasjon med andre nasjoner er viktig, og den som velger å lære seg flere språk, er med på å skape tillitt og forståelse. 

Student i bikini?

Lærer du deg fransk på videregående, har du muligheten til å ta utdannelsen din i Frankrike. En internasjonal ranking har nok en gang kåret Paris til verdens beste studentby basert på utdanningsmuligheter, prisnivå, kultur og studentmiljø. Ikke nok med de vanlige universitetene alle har mulighet til å studere på, så tilbys det også spesialordninger for nordmenn. Dersom du har hatt fransk på videregående, kan du bygge videre på språkkunnskapene på et ettårig program om fransk språk og kultur. Etter endt skoleår og bestått eksamen, tildeles du 60 studiepoeng. Studiepoengene er bra å ha med seg hjem igjen til Norge uansett hvilke planer du måtte ha for fremtiden. Hva er vel bedre enn å bytte ut gummistøvler med bikini mens du studerer på den franske rivieraen? Dersom du har lyst til å oppleve noe annet enn vennene dine hjemme i Norge, og skape minner du kommer til å fortelle barnebarna dine, velger du å studere i Frankrike. Franskmenn er åpne, nysgjerrige og higer etter å bli kjent med nye folk.

Bonne chance!

Det er gøy med fransk, og disse elevene har skrevet om mulighetene de har med fransk som fremmedspråk: Lars Bråthen Uhlen (f.v.), Vegard Øvereng Bonsaksen, Zakariya Abdirab, Maria Andresen, Emil Bye Martinsen, Sindre Torp Christensen og Magnus Stokke. Liggende foran: Henrik Dihle Ellingsen.

Om du vil lese flere elevtekster som har vært publisert på bygdeposten,no, har vi samlet dem her.


Publisert 20. oktober 2016, oppdatert 1. november 2016.