Fransk eksploderer

Viktoria og Synne Marie i 1STB tror det er lurt å lære seg fransk. Det er nemlig slik at antallet fransktalende i verden øker enormt.

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com

Skrevet av Viktoria Skinstad og Synne Marie Aamodt, 1STB.

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 11.5.17.

I følge FNs avdeling for befolkningsstudier vil det franske språket eksplodere globalt de femti neste årene: Den fransktalende verden vil øke med hele 143 prosent. Dette betyr at fransk blir et svært viktig språk å kunne i fremtiden. Til sammenligning anslår FN at språk som engelsk og spansk kun vil ha en liten økning, på henholdsvis 62 prosent og 30 prosent. I resten av verden satses det stort på fransk. Det er på tide at vi i Norge følger med i utviklingen!

Positivt på CV-en

Per i dag er det allerede så mange som 220 millioner fransktalende: Dette er 44 ganger Norges befolkning! Det å kunne fransk åpner mange dører, både økonomisk, kulturelt og politisk. Frankrike er en viktig samarbeidspartner for Norge, og fransk er offisielt språk både i OL, FN, NATO og EU. Det finnes studier i Frankrike spesielt tilrettelagt for nordmenn, og som er støttet av Lånekassen. Med fransk på CV-en vil man kunne stille sterkere hos en potensiell arbeidsgiver i fremtiden. Franskmenn er åpne mennesker som gjerne vil kommunisere og hjelpe deg, spesielt hvis du forsøker å snakke språket deres.

Verdens vakreste

Ikke bare åpner språket mange dører, men det er også et svært vakkert og elegant språk. Det er faktisk kåret til et av verdens aller vakreste! Flere norske ord er lånt fra fransk, noe som letter innlæringen betraktelig. Eksempler på dette er ord som ‘élève’, ‘lampe’, ‘abonnement’ og ‘restaurant’. Når du lærer fransk vil du derfor i tillegg berike ditt norske ordforråd med flere fremmedord. (Eksempler på dette er ord som ‘diversitet’, ‘supplement’ eller ‘komfort’.)

Fransk er et romansk språk slik som for eksempel spansk og italiensk. Det finnes derfor mange likhetstrekk når det gjelder det grammatikalske mellom disse språkene. Det ene språket er på den måten ikke noe enklere eller noe vanskeligere enn det andre. Da vi begynte franskundervisningen ved Rosthaug i høst var det dessuten mye repetisjon, og mye grammatikk var allerede kjent. Etter hvert har vi også fått lære om blant annet det franske skolesystemet, fransk musikk, film og historie. På planen står også kunnskap om landets geografi og andre fransktalende land i verden.

Ikke skummelt

Ved å fortsette med fransk etter ungdomskolen, får du en dypere forståelse av både kulturen og språket. Vi ser ikke på det som noe fordel å lære flere enn to fremmedspråk i løpet av grunnskolen og videregående, da det er stor sannsynlighet for å glemme mye av det du har lært. Det er lettere å fordype seg i kun ett språk i tillegg til engelsk, fremfor å begynne på nytt på videregående.

Vi opplever at mange er bekymret for at nivået kommer til å være for høyt på videregående; noe vi også var. Dette er ikke tilfellet da NMU er den eneste av ungdomsskolene som tilbyr fransk. Derfor vil klassen kun bestå av kjente elever som har det samme utgangspunktet. Nivået vil også bli tilrettelagt, og det som er nødvendig, vil bli repetert. Det er altså verken skummelt eller farlig å fortsette med fransk.

Gjør som oss, gjør som resten av verden: Få øynene opp for det franske du også!

Viktoria Skinstad (t.v.) og Synne Marie Aamodt heier på Frankrike og fransk språk. De mener folk må få øynene opp for at fransk er et språk i eksplosiv vekst.

Om du vil lese flere elevtekster som har vært publisert på bygdeposten,no, har vi samlet dem her.

Publisert 11. mai 2017, oppdatert 11. mai 2017.