France, je t'aime!

Valentinsdagen er rett rundt hjørnet. Elevene i fransk 2 oppfordrer deg til å ta turen til verdens mest romantiske by; Paris.

Skrevet av Magnus Stokke, Lars Bråthen Uhlen, Zakka Abdirab, Henrik Dihle Ellingsen, Maria Grønland Andresen, Sindre Christensen, Vegard Øvereng Bonsaksen og Emil Bye Martinsen, Fransk 2.

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 2.2.17.

Er du ikke allerede forelsket, kommer du garantert til å bli det. Iallfall i byen.

I hjertet av verdensmetropolen kan man rusle en tur gjennom den vakre Luxembourgparken. Her finnes høyreiste alleer, statuer, fontener, dammer og blomster i friske farger. Med utsikt til Eiffeltårnet kan man nyte et deilig måltid med franske croissanter, makroner, oster og kanskje en god flaske vin, og bare slappe av med noen man er glad i.

Kjærlighetsbro

Man kan også ta turen til den berømte broen Pont des Arts, der forelskede par gjennom tiden har skrevet navnene sine på en hengelås, festet den til broen som et symbol på sin kjærlighet, og deretter kastet nøkkelen i elven Seinen. På denne måten har man inngått en evig kontrakt om alltid å holde sammen. Når mørket senker seg, kan man stige om bord i en av elvebåtene og deretter gli forbi opplyste og storslåtte byggverk. Notre-Dame, Louvre, Musée d’Orsay, Eiffeltårnet…

Kjærlighetslandsby

Noen timer med bil lenger sør for Paris, i distriktet Indre, kan man besøke den lille og pittoreske landsbyen, som nettopp bærer navnet St. Valentin. Byen kalles «Le village des amoureux» («De forelskedes landsby»), og her finner man gater med navn som «Rue du 14. Février» («14. februar gaten».) Med sine 300 innbyggere har denne lille byen «spesialisert seg» på kjærlighet, og har flere ansatte som jobber med forelskede turister. Er du her på valentinsdagen, kan du og din kjære få et skriftlig bevis av ordføreren på at dere elsker hverandre.

Kjærlighetsfilmer

Dersom du ikke kommer deg til Frankrike på valentinsdagen, kan man fint lokke frem litt «fransk stemning» her hjemme også: Hva med å se på en god film? Det finnes mange franske, prisvinnende filmer: I «Den fabelaktige Amélie» tas vi med til det romantiske kunstner-distriktet Montmartre i Paris. I filmen med det enkle navnet «Amour» blir vi vitner til livslang kjærlighet.

Kjærlighetsmusikk

Fransk regnes som et av verdens mest romantiske språk, og ordet «Amour» (kjærlighet) er kåret til å være et av de vakreste ordene i verden. Derfor vil det garantert bli romantisk stemning med fransk musikk over høyttaleren… Mange kjenner til Piaf og hennes «Hymne à l’amour» («Hymne til kjærligheten».) Vi kan også anbefale artister som Jacques Brel, Francis Cabrel eller Laurent Voulzy.

«Alt høres bedre ut på fransk!» hevdes det i en kjent TV-reklame. Og vi er enige.  «Jeg elsker deg» høres truende ut på tysk, stemningsskapende på spansk, og fantastisk ut på fransk …! (Synes ikke også du at «je t’aime» høres bedre ut enn «ich liebe dich», kanskje?!)

Er du ikke allerede forelsket, kommer du garantert til å bli det. Iallfall i byen, skriver Fransk 2-elevene når de her anbefaler en reise til verdensmetropolen Paris og landsbyen St. Valentin. Her poserer de foran Valentin-veggen på biblioteket på Rosthaug videregående skole. Fra venstre: Zakka Abdirab, Henrik Dihle Ellingsen, Lars Bråthen Uhlen, Maria Grønland Andresen, Vegard Øvereng Bonsaksen (bursdag 14. februar), rektor Knut Erik Hovde (bursdag 14. februar) Emil Bye Martinsen og Sindre Christensen.

Om du vil lese flere elevtekster som har vært publisert på bygdeposten,no, har vi samlet dem her.

Publisert 2. februar 2017, oppdatert 2. februar 2017.