Fra husmor til heltinne

Filmer som Snehvit eller Askepott sender kanskje ikke de beste signalene til barna, skriver Ingebjørg Flaata Bjaaland i 3STB.

Skrevet av Ingebjørg Flaata Bjaaland, 3STB.

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 5.1.17.

Disney har i et par tiår nå vært en betydelig del av sosialiseringa av små barn. Særlig unge jenter ser på prinsessene deres som rollemodeller. Ved å se på filmer som Snehvit og de syv dvergene, Askepott, Mulan og Frost, lærer de noe om hvordan man skal oppføre seg og hvilke egenskaper som blir verdsatt. Derfor er det vitalt at foreldre tenker over hvem av dem de setter i DVD-spilleren.

Satte kjønnsroller

Snehvit og de syv dvergene og Askepott har lenge blitt ansett som klassikere, og det er bred enighet om at det er koselige fortellinger. Derfor er de ikke uvanlige å se i TV-stua til småbarnsfamilier. Det man imidlertid ikke tenker på, er signalet slike eventyr kan sende små jenter – og for så vidt også gutter. Særlig Snehvit er ikke mer enn en passiv husmor – hun steller huset og lager mat til dvergene. Hun er også snill og pen å se på, hvorav sistnevnte er hennes mest dominerende kvalitet – utseendet hennes er mer eller mindre det som driver hele handlinga. Jenta mangler dybde, som så å si alle de andre karakterene. Budskapet som blir sendt, er at så lenge man er søt og snill, kommer drømmeprinsen og redder deg til slutt – det er en oppmuntring til satte kjønnsroller. Verken mann eller kvinne skal være noe annet enn det som blir presentert i disse filmene – han skal redde dagen og fungere som forsørger, mens hun skal være hjemmet og ordne der.

Offensiv heltinne

Men som samfunnet, har også Disney utviklet seg. Det er viktig å se filmene i historisk kontekst, verden har tross alt vært igjennom mye siden Snehvit og de syv dvergene kom ut i 1937. Deres nyere fortellinger gjenspeiler et samfunn der kvinnen er mer – også hun kan være sterk og tøff. Kjønnsroller blir gradvis utvisket, og begge kjønn får økt spillerom. Hvis du vil lære datteren din om å ta ansvar for eget liv, kan du sette på filmer som Mulan. Her har den kvinnelige hovedrolla gått fra passiv husmor til offensiv heltinne. Mulan er en moderne kvinne i et tradisjonsbundet samfunn, som oppmuntrer til å ta kontroll over egen skjebne og aktivt jobbe mot urettferdighet. Det er dessuten ikke bare små jenter som trenger å se slike filmer, også unggutter burde lære at jenter er mer enn et objekt. Norge er blant de mest likestilte landene i verden – men det finnes fortsatt sexistiske holdninger både blant menn og kvinner, gutter og jenter. Forskjeller mellom kjønn skal finnes, mener mange, og argumentasjonen deres tar utgangspunkt i biologi. Mulan viser at kvinner er like kapable som menn. Selvfølgelig finnes det biologiske forskjeller, men vi er ikke bundet av dem. På ingen måte skal kjønnet du har, begrense dine muligheter.

Sosialiseres til kvinne

«Man er ikke født kvinne – man blir det» skrev Simone de Beauvoir i sitt feministiske verk Det annet kjønn. Kvinner er ikke underordnet mannen fra naturens side, men blir sosialisert dit. Dette kan være en refleksjon å ta med seg neste gang man ser historien om Snehvit med barna sine.

Ingebjørg Flaata Bjaaland i 3STB (t.v.) vil i denne teksten få folk til å tenke over hvilke signaler Disney sender når de lager filmer som Snehvit og Askepott. «Budskapet som blir sendt, er at så lenge man er søt og snill, kommer drømmeprinsen og redder deg til slutt», skriver hun. Her er hun i samtale med klassevenninne Lise Sønsterud Svarteberg.

Om du vil lese flere elevtekster som har vært publisert på bygdeposten,no, har vi samlet dem her.

Publisert 6. januar 2017, oppdatert 12. januar 2017.