Fra Modum til USA

3500 personer utvandret fra Modum til USA. Dette fikk elever i 3MKA og 3PBB høre om da Christoffer Bye fortalte om granskingen sin.

  • Av Øivin Moen

Torsdag 1. desember hadde 3MKA og 3PBB besøk av tidligere økonomidirektør Christoffer Bye. Som pensjonist har han vært opptatt av lokalhistorie. Først skrev han ei bok om Geithus som det var i hans barndom. I år har han gitt ut boka «Utvandring fra Modum til Amerika 1839 – 1930», og det var en kortversjon av denne boka elevene fikk høre om og se bilder fra.

Husmannsliv mot prærieliv

Gjennom studier av kirkebøker og ministerialbøker har Bye fått oversikt over samtlige utvandrere fra Modum til USA, i alt cirka 3500 personer.  Den første var Halvor Johansen fra Nymoen. 34 år gammel utvandret han, i første omgang alene, men kona kom etter noen år seinere. Deretter fulgte flere, ofte inspirert av brev sendt fra USA til slekt i gamlelandet. Husmannslivet i Norge kunne byttes ut med en gård på prærien i Midtvesten (Minnesota – Dakota – Wisconsin – Iowa), der de fleste norske emigranter slo seg ned. Kryssingen av Atlanterhavet gikk de første årene med seilskip, en tur som tok cirka to måneder. Da dampskipene begynte å overta fra 1860-åra, ble reisetida kuttet ned til cirka to uker. 

79 lokale menn i borgerkrigen

Bye har i boka også omtalt moinger som ble kjente personer i USA, så som kongressmannen Nils Pedersen Haugen og forfatteren Hans Andersen Foss. 79 unge menn fra Sigdal, Modum og Krødsherad deltok på nordstatenes side i den amerikanske borgerkrigen 1861-1865.

Som takk for et interessant foredrag fikk Christoffer Bye overrakt en blomst. Hans bok kan lånes i skolens bibliotek.


Publisert 2. desember 2016, oppdatert 2. desember 2016.