Flykter fra frykt for fred

66 millioner mennesker er på flukt. Slik beskriver elever i samfunnsgeografi flyktningsituasjonen.

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com

Skrevet av Ingrid Vang Gulliksen Bråthen, Silje Johannessen, Stian Tyberg Grøtterud, Mari Katrine Vikhagen og Henrik Dihle Ellingsen.

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 29.12.16.

Folk har flyttet på seg til alle tider. En av de eldste, skriftlige bøkene vi har – Bibelen – refererer også til flyktninger – og da til selve Jesus: «Josef drømmer at Gud sier til ham: «Stå opp, ta barnet og moren med deg og flykt til Egypt, og bli der til jeg sier ifra! For Herodes kommer til å lete etter barnet for å drepe det.» Josef fulgte drømmen, tok Maria og Jesus med seg og flyktet til Egypt.» Så ordet flyktning er ikke et nytt begrep. Heller ikke definisjonen av ordet har endret seg stort: «Enhver person som befinner seg utenfor det land han er borger av på grunn av velbegrunnet frykt for å bli forfulgt på grunn av rase, religion, nasjonalitet, politisk oppfatning eller tilhørighet til en spesiell sosial gruppe».

66 millioner på flukt

En av hovedårsakene til at folk flytter er hovedsakelig krig, terror eller ødeleggelse. Men det finnes også andre faktorer som spiller inn, både miljøkatastrofer, politisk ledelse, søken om et bedre liv eller manglende arbeid er alle årsaker til at folk flytter på seg, men et kjennetegn er et ønske om å bedre levekårene og å få en lysere fremtid for seg selv eller familien sin.

Ifølge tall fra FN er over 66 millioner mennesker på flukt i dag – enten innad i sitt eget land eller i andre land. Halvparten av disse er barn. Vi står altså ovenfor den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig. Og selv om vi ofte blir eksponert for nye bilder av alt det grusomme som skjer rundt om i verden, øker innvandringsskepsisen her i Europa. 38 prosent av befolkningen mente at vi skulle ta imot færre flyktninger, i følge statistikk fra Human Rights Service (februar 2016). Fram til 1. oktober 2016 kom det 2526 asylsøkere til Norge – det er samme antall som på en uke i november 2015. I mars samme år anslo UDI at det ville komme så mange som 25 000. Dette i en tid hvor verden trenger vår hjelp som mest.

Åpenhet og tålmodighet

At folk flytter på seg har mange konsekvenser, både positive og negative. En positiv konsekvens er arbeid. Dette var en av grunnene til at Norge hadde en innvandringsstrøm fra Afghanistan og Pakistan på 1970-tallet, fordi Norge trengte flere arbeidere. Hvis man ser på innvandring som arbeidskraft, ville Norge kunne yte godt av innvandring. Det er altfor få mennesker som jobber i for eksempel helsevesenet, og ved god integrering vil innvandrere kunne yte god arbeidskraft, noe som Norge trenger i fremtiden. Hvis menneskene som kommer hit derimot ikke blir integrert og ikke deltar i yrkeslivet, kan dette bli en negativ konsekvens, sett med den norsk velferdsstatens øyne. Men det er faktisk lett å glemme hvor vanskelig de på flukt har det. De forlater venner, familie, landet sitt og alt de kjenner. Mange drar til et helt nytt land hvor de verken kan språket, skikker, lover eller regler. Man må starte helt på nytt i et land med en fremmed kultur.

I den travle julestria og også i selve jula er det lett å glemme alt som foregår der ute. Derfor er det viktig at vi tenker et par minutter på de som ikke er like heldige som oss. De som verken har tak over hodet, mat på bordet eller en lys fremtid. Det ser ikke ut til at verdens konflikter kommer til å løse seg snart. Derfor er egenskaper som åpenhet, tålmodighet og respekt viktig.

Det er vanskelig å ta innover seg at 66 millioner mennesker er på flukt, men elever i samfunnsgeografi, her ved Ingrid Vang Gulliksen Bråthen (t.v.), Silje Johannessen og Stian Tyberg Grøtterud har beskrevet situasjonen i denne teksten. Det har også Mari Katrine Vikhagen og Henrik Dihle Ellingsen, men de var ikke til stede da bildet ble tatt.

Om du vil lese flere elevtekster som har vært publisert på bygdeposten,no, har vi samlet dem her.

Publisert 5. januar 2017, oppdatert 12. januar 2017.