Bokprat og trampeklapp

Tre tøffe elever presenterte bøker foran 260 bibliotekarer og lærere. Les teksten deres som også står på trykk i Bygdeposten.

Skrevet av Henriette Nordheim (2STA), Maria Grønland Andresen (2STB) og Bjørn Arild Braathen (2IDA).

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 1.12.16.

Se for deg at du står foran 260 engasjerte og leseglade bibliotekarer og lærere. Du har med deg en ungdomsbok, som du har måttet lese i en ekstrem fart fordi du har utsatt det til uka før arrangementet. Du har et krøllete manus i hendene og er helt tørr i munnen, nervøs for å dumme deg ut på scenen. Men så framfører du, og publikum reagerer med både tåretørking, trampeklapp og overøsing av komplimenter.

Vi var med på Ungdomsbokgildet 2016 som befant seg på Union Scene i Drammen. Her fikk vi presentert i alt 30 nye ungdomsbøker, vi hørte på foredrag om hvordan få ungdom til å lese mer, en forfatter hadde kommet for å prate om boka si, og ikke minst framførte vi vår mening om bøkene vi hadde lest. Slik opplevde vi dagen:

Maria Grønland Andresen:

(Leste I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live av Tom Malmquist )

- Det høres kanskje litt rart ut, men jeg gledet meg litt til bokgildet i Drammen. Ikke bare elsker jeg å lese, men jeg liker å formidle noe til andre mennesker. At de kan høre min tolkning, og at de begynner å reflektere over det jeg sier. På forhånd trodde jeg ikke jeg skulle bli nervøs, men mens jeg stod og ventet på min tur, merket jeg hvordan nervøsiteten snek seg inn på meg. Temaet romanen tar opp, er noe jeg brenner for, nemlig å leve mens du kan. Jeg gledet meg til å oppfordre de fremmøtte til dette og formidle et budskap til dem. Ord kan ikke beskrive hvor viktig det er å leve mens du kan og tørre å ta sjanser. Du skal fokusere på det som gjør deg lykkelig. Nervøsiteten slapp heldigvis taket i det øyeblikket jeg begynte å snakke. Ungdomsbokgildet vi var med på, var svært morsomt, jeg anbefaler det videre og jeg hadde gjerne deltatt igjen.

Bjørn Arild Braathen:

(Leste The secret crusade av Oliver Bowden)

- Etter lunsjen, da tiden kom for at vi skulle fremføre, begynte jeg å kjenne litt på nervøsiteten. Men til tross for at det var 260 folk som så på, følte jeg at jeg ikke var noe særlig mer nervøs enn til en vanlig fremføring foran klassen. Alt gikk bra selv om jeg ikke hadde manus, alle fikk snakket om boka de hadde lest, og jeg følte vi fikk forklart hvordan vi som ungdommer liker bøkene vi leser. Etterpå fikk vi tilbakemeldinger av mange av de som så på, de ga oss skryt og sa vi var flinke, og det satte vi alle stor pris på.

Henriette Nordheim:

(Leste Nærmere kommer vi ikke av Monika Steinholm)

- Jeg gruet meg veldig til å stå på scenen og framføre presentasjonen av boka mi. Men jeg gledet meg også, fordi boka jeg hadde lest synes jeg selv var veldig aktuell og spennende. Da det var min tur, prøvde jeg å leve meg inn og overbevise de i salen at det var en bok de alle burde lese. Da vi var ferdige, ble vi nok alle overrasket over den positive responsen vi fikk. I det hele synes jeg dette er et viktig arrangement å invitere ungdom på, da det kun snakkes om ungdomsbøker, og er det jo ungdommens mening som teller.

Disse tre, Henriette Nordheim (t.v.), Maria Grønland Andresen og Bjørn Arild Braathen, fikk publikum til å tørke tårene da de presenterte ungdomsbøker på Ungdomsbokgildet. Trampeklapp ble det også. I salen satt 260 bibliotekarer og lærere.

Om du vil lese flere elevtekster som har vært publisert på bygdeposten,no, har vi samlet dem her.

Publisert 1. desember 2016, oppdatert 9. desember 2016.