Å smile til en skjerm

Hva hvis ei drømmejente sveiper deg til venstre? Jan i 1STA kåserer her om moderne kjærlighet.

Skrevet av Jan Vojciech Sadlej, 1STA.

Trykket i spalten "Stort og smått fra studiespesialisering" i Bygdeposten 1.6.17.

Kjærligheten er helt annerledes enn før. I dag finnes det ikke håndskrevne brev som skal vise at du liker noen. Det finnes ikke lenger perioder uten å se hverandre på lenge. Det er rett og slett lettere å kommunisere med hverandre. Men er det bra? Bør vi henge med på alt som er moderne?

Fra brev til sveiping

Vi bruker bilder som en del av oss. Vi tar bilder for at alle skal se dem eller for å minne oss selv om noe eller noen. Men kan bildene føre til dårlig humør? Det er det som gjør Tinder til en spennende nettside for mange av oss. Når du avgjør om en person er «riktig» eller «feil», sveiper du bildet til høyre eller til venstre. Du trenger bare å touche skjermen for å se flere bilder. Før måtte du sende et brev med spørsmål om du kunne få et bilde. Og deretter vente på svar. Men kanskje kan det være en fordel å bruke litt tid? Det å forkaste fort og lett, kan være et fatalt valg for resten av livet…

Men hva hvis ei drømmejente sveiper deg til venstre? Hva hvis du ikke får sjansen til å bli kjent med henne? Du får ikke noen sjanse til å vise at du er en bra person. Det samme gjelder motsatt vei. Du får aldri vite hvordan personen er før du får snakket med han eller henne.

Det er mye lettere å chatte enn å snakke. Du kan finne mange tips til gode sjekkereplikker på nett. Det er bare koselig å skrive masse fine og snille setninger til en du liker. Du kan tenke over det du sier, og du kan finne alt du trenger for at setningen din blir helt fantastisk. Så lenge du ikke kopierer alt fra nettet, ord for ord, er det et kjempegodt grep. Men kanskje har dette to sider? Den andre personen kan bruke samme nettside for å finne de fine ordene og setningene for at du skal smile til en skjerm.

Chatter seg til kjærlighet

Moderne kjærlighet er at hun faktisk svarer på meldingen din. Du blir glad inni deg for at du får sjansen. Hvis dere chatter og har det gøy, er det stor sjanse for at dere blir bedre kjent med hverandre. Det er fantastisk når dere bestemmer klokkeslettet og sted for å møte hverandre. Kanskje dette blir din kjæreste resten av livet?

Du inviterer henne hjem for første gang. Dette er det som bestemmer om det er noe mer enn en Tinder-venn. Hvis det er ekte kjærlighet, skal den fortsette så lenge begge er med. Det er en spennende del av kjærligheten. Dere flytter sammen og trenger ikke lenger vente på svar i chatten. Det betyr at dere begge vil ta vare på forholdet.

Å slette Tinder sammen

Det å slette Tinder sammen er nesten som å ta bryllupet. Vi velger å legge bort alle de andre personene for å være der for den ene, den ene som du vil leve med resten av ditt liv. Det å si til vennene og familien at dere er sammen, er en problematisk sak. Skal dere lyve og fortelle at dere møttes gjennom felles venner eller velge sannheten og fortelle at dere møttes på Tinder? Hvem vil ta det seriøst at det kom ekte kjærlighet ut av Tinder?

Livet er annerledes enn før, og vi må klare å henge med på de nyvinningene vi har i dag. Men jeg vet at så lenge vi kan snakke sammen i virkeligheten, skal det gå greit. Men det å flytte alle følelsene til smilefjeset på nett er ikke bra for oss. Vi må ikke glemme alle de gode verdiene som vi har hatt gjennom alle tider og fortsatt har i dag.

Det er ikke bra for oss å flytte følelsene til et smilefjes på en skjerm, mener Jan Sadlej (1STA) i dette kåseriet om moderne kjærlighet.

Om du vil lese flere elevtekster som har vært publisert på bygdeposten,no, har vi samlet dem her.


Publisert 1. juni 2017, oppdatert 1. juni 2017.