- Kan nå OL

Han er et unikum av en skiskytter. Trener Bjørndalen mener Christian Skøien kan gå hele karriereveien. Helt til OL.

• Av Ingvild Stegane Strandbråten

- Han har en fysikk, en skyteteknikk og et hode som andre bare kan drømme om. Det er kun motivasjonen som kan stoppe han fra å nå OL.

Det sier trener og idrettslærer på Rosthaug Hans Anton Bjørndalen når han skal beskrive eleven og skiskytteren Christian Skøien, sølvmedaljevinner under NM i fellesstart (klasse M19) sist helg.

Sikter høyt

Utøveren selv snakker ikke om OL, men han vil gjerne bli enda bedre enn han er nå, og han ønsker å stabilisere seg i toppen. Han legger ned masse hardt arbeid: I år har han mer enn 600 treningstimer. I tillegg kommer rundt 150 timer skytetrening.

Vg3-eleven har planen klar for neste år: Han skal bo hjemme hos foreldrene i Åmot, og så skal han trene. Det blir et år viet til skiskyting, samtidig som han skal ta programfagene fysikk og kjemi ved å hospitere på Rosthaug. Dette er fag han ikke har hatt mulighet til å studere mens han har gått på idrettsfag. Skøien har et skarpt hode, og han ønsker å bli flygeleder eller lege.

Rolig før NM

Under sist helgs Norgescup-renn på Hummelfjell med innlagt NM i fellesstart, var Skøien mer avslappet enn normalt. Han hadde vært syk i to uker, og hadde ingen store forventninger før konkurransen.

- Kanskje var det derfor det gikk så bra. Jeg pleier å legge ganske mye press på meg selv, men nå var jeg ikke så stressa, sier den fornøyde sølvgutten som påpeker at prestasjonen var over all forventning.

- Jeg vet at jeg kan når alt stemmer, men jeg har vært uheldig og pådratt meg skader og sykdommer, så dette var virkelig en opptur. Ekstra moro var det at det var NM akkurat denne helga.

Blir lagt merke til

Skøien og Bjørndalen mener 2. plassen i NM var viktig for videre satsing og for selvtilliten. Den gir også status i miljøet.

- Jeg blir i alle fall lagt merke til, sier Skøien.

Neste helg er det Norgescup-finale i Mo i Rana, og selvtilliten som den unge skiskytteren nå har fått, er fin å ta med seg i bagasjen nordover – og også framover.

- Til helga skal vi også starte evalueringen av sesongen, skyter trener Hans Anton Bjørndalen inn.

Han er opptatt av utøverne selv finner sine styrker og svakheter, og at han og de andre trenerne (Henning Tandberg og Christian Georg Bache) kan hjelpe til med å skru et knepp eller flere på siktet når det trengs.

Valgte Rosthaug

På Rosthaug har vi tilbud om Toppidrett skiskyting, og elevene representerer laget Team Skiguard – et lag som støttes av Simostranda IL, Buskerud skiskytterkrets og Rosthaug videregående skole.

- Det fungerer veldig bra å gå på Rosthaug. Jeg takket først ja til NTG Geilo, men har aldri angret på at jeg ombestemte meg, sier den lovende atleten.

Du må klikke på bildene for å få dem større, og deretter kan du bla med piltastene, eller du kan bla ved å trykke på pila.

Foto: Christian Georg Bache

Publisert 17. mars 2017, oppdatert 17. mars 2017.