Skal forske på elevenes syn

Ønsker du å vite mer om synet ditt? Og ønsker du å bidra til forskning? Uka etter vinterferien kommer det synsforskere fra Høgskolen i Buskerud og Vestfold til Rosthaug.

• Av Ingvild Stegane Strandbråten

I flere uker skal synsforskere fra Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV) undersøke synet til elevene på Rosthaug. Det er selvfølgelig frivillig å være med i studien, men forskerne håper mange melder seg. Helst vil de ha 300 elever i alderen 16 til 19 år med i forskningsprosjektet – alle fra Rosthaug.

Rigmor C. Baraas og Lene A. Hagen fra Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Synsforskning på Rosthaug.

Hvorfor ser noen dårlig?

Studien dreier seg om øyets brytningsfeil og fargesyn, og om det er noen sammenheng mellom disse faktorene.

- Det finnes lite forskning på unges syn. Vi håper med tiden å kunne forstå mer om utviklingen av nærsynthet, langsynthet og hvorfor noen ikke trenger noe korreksjon, sier PhD-stipendiat Lene A. Hagen ved HBV.

Hun forteller at en del elever er ukorrigert langsynte, og at de gjerne blir slitne og trøtte. Disse kunne hatt god hjelp av en lesebrille.

- Dette vil kunne gi godt læringsutbytte, og det er avgjørende i en stadig økende synskrevende hverdag, sier Hagen.

Det er mange som er fargesvake uten å vite det. Cirka åtte prosent av norske gutter har en rød-grønn fargesynssvakhet, så av 350 gutter på Rosthaug, kan cirka 30 være rød-grønn fargesynssvake.

Godt utbytte

- Vi håper elevene på Rosthaug vil se positivt på studien. De vil få god informasjon om synet sitt og også råd om synskontroll, sier Hagen.

Elevene får informasjon om synsundersøkelsene i kontaktlærertimen etter vinterferien, og da skal de svare på et digitalt spørreskjema dersom de ønsker å delta i studien. Alle som ønsker det, får etter hvert innkalling til en undersøkelse som varer i cirka en time. Noen blir også invitert til å delta på ytterligere undersøkelser.

Gaver til deltakerne

Det vanker små gaver til alle som deltar i første del av studien, og de som bidrar med ytterligere undersøkelser, vil være med i trekningen av nye solbriller.

Disse står bak studien: Professor Rigmor C. Baraas, førsteamanuensis Stuart J. Gilson, PhD-stipendiat Lene A. Hagen, masterstudent Jon B. Gjelle og masterstudent Solveig Arnegard.

Les mer om studien her.

Publisert 23. februar 2015, oppdatert 6. april 2015.