Russ møtte krigsveteran

Russ møtte krigsveteran på 91 år da noen vg3-elever tok turen til Fossesholm på selveste frigjøringsdagen.

• Av Øivin Moen

Fredag 8. mai var dagen for 70-årsjubileet for frigjøringen av Norge. Men det var også dagen for et stort russetreff i Stavanger. Av de 20 elevene i klasse 3PBB valgte 10 å bli med til hjemmefrontmuseet på Fossesholm, noe historielærer Øivin Moen selvsagt var godt fornøyd med.

Til cellene på Holtefjell

Vi fikk først en omvisning på hjemmefrontmuseet av tre guider, Jan Henrik Eriksen, Hans N. Kristofersen og Arne Sanden. Disse hadde også egne barndomsopplevelser fra krigens dager å fortelle. Så kom 91 år gamle Einar Lundteigen og fortalte om sine opplevelser fra slutten av krigen. Høsten 1944 dro han til en av cellene på Holtefjell for å unnslippe Arbeidstjenesten. Fra mars 1945 begynte det å komme flyslipp med våpen, ammunisjon osv.

Fikk sjokolade av tyskerne

I de første fredsdagene var han med på å arrestere norske nazister. Det gikk stort sett greit, men ved ett tilfelle måtte de avfyre et skremmeskudd for å få en nazist ut av huset. Da kom han ut i bare underbuksa, ganske nervøs og med hendene over hodet, fortalte Einar Lundteigen med et smil. Han var også med på å sende tyske soldater med buss til Heistadmoen. Tyskerne var også glade for at krigen var slutt, og de spanderte på de norske hjemmefrontgutta det de hadde igjen av mat og sjokolade.

Noe annet å høre enn å lese

Som takk for at Einar Lundteigen stilte opp for en historieinteressert gjeng fra Rosthaug, fikk han overrakt en blomsterbukett i de norske fargene rødt, hvitt og blått. En av elevene sa det slik: «Det blir noe annet å høre om krigen fra en som har opplevd den, enn bare å lese om den i historieboka.» Samme ettermiddag var Lundteigen blant de veteranene som ble hedret på rådhuset med deltakermedalje.

Publisert 12. mai 2015, oppdatert 12. mai 2015.