Konkurrerte på 59 grader nord

59 grader topptur 2015 ble gjennomført med stil. 70 elever fra fylket deltok i den spennende konkurransen.

• Av Sølvi Tønder Øyum

59 grader topptur er et arrangement for de tre naturbruksskolene i fylket, Ål, Kongsberg og Rosthaug. I år fant tevlingen sted i Kongsberg. Dette er et ledd i markedsføringen av naturbrukslinjene.

Elevene ble delt inn i lag, fikk skole-t-skjorter og gjennomførte en konkurranse bestående av ulike poster fordelt rundt i en løype i skogen. Startsted var heisen ved Kongsberg Skisenter. Mål var ved Sachen oppover mot Knutehytta.

Elevene viste stor konkurranseglede og gjennomførte postene med stil. De skulle igjennom mange ulike poster som var relatert til naturbruk, og de fikk poeng etter utførelse og gruppesamarbeid. Dette skulle telle like mye, men vi ser at gruppesamarbeid er det vinnerlagene skårer best på.

Postene

1. Statskog (sløye fisk)

2. Kvinner i skogbruket (vedstafett)

3. Turistforeningen (teltoppsett og primus)

4. HIHM Blæstad (quiz)

5. Småbrukarlaget (eksteriørbedømming av sau)

6. HIHM Evenstad (artsbestemming av fugler og treslag)

7. Viken Skog (flytte tømmer med skogsmaskin)

8. Buskerud JFF (skyting på blink - løpende elg)

9. Fritidstunet (padling i kano med bind foran øynene og bytte plass)

10. SOA (stable stein med gravmaskin)

11. Bondelaget (hvor på kua hører kjøttstykkene hjemme?)

12. Stall Rosthaug (sele på en kløvhest)

Vant på hjemmebane

Sammenlagt skolevinner ble Kongsberg vgs. avd. Saggrenda. De vant tilbake det «gylne gevir» og får henge dette opp på skolen ett år til. Dette skal naturligvis henges strategisk, slik at elevene kan speile seg i glansen.

Lagvinnere:

1. Kongsberg vgs. avd. Saggrenda (Eksamen 1)

2. Kongsberg vgs. avd. Saggrenda (Eksamen 2)

3. Rosthaug vgs. avd. Buskerud (Verdens beste)

Bonus – humørprisen (pris som ble delt ut til det laget som viste best humør ved postene i form av vennlighet, høflighet og oppbacking av hverandre: Kongsberg vgs. avd. Saggrenda (Eksamen 2).

Vinnere av naturbrukstipend (gitt av fylkesmannen  i Buskerud og Landbruksselskapet i Buskerud):

Rosthaug vgs. avd. Buskerud – Ola Haga (rød skjorte)

Ål vgs. avd. Fjellandbruksskolen – Steinar Andersson (gul skjorte)

Kongsberg vgs. avd. – Ina Sofie Nilsen (grønn skjorte)

Utfordre seg selv

Etter at den offisielle dagen var gjennomført, den gode maten spist (helgrillet gris), premier og stipender delt ut, var elevene, lærere og andre gjester heldige og fikk høre på Maria Grøntjern (Villmarksjenta fra TV). Hun holdt et foredrag om det å utfordre seg selv og å bryte med angsten rundt det å være alene i naturen.

Senere på kvelden var det morsomme konkurranser der elevene knyttet vennskapsbånd på tvers av skolene. Sekkeløp, hesteskokasting, balansekonkurranse og rappkjeft er populære innslag. En av elevene hadde med seg gitaren og dermed var kvelden fullkommen.

Brannslukking

På dag 2 var elevene litt trøttere enn kvelden før, og også noe kaldere, men alle møtte opp til frokost, pakket og klare. Kongsberg brannvesen holdt en demonstrasjon, og alle elevene fikk muligheten til å slukke brann.

Viktige støttespillere

Velg Naturbruk, Fylkesmannen i Buskerud, Buskerud fylkeskommune, Nortura, Kongsberg kommune (Skogbruksetaten), Felleskjøpet, Landbruksforsikringen, Landkreditt, Tine, Stall Rosthaug, Fritidstunet, Kvinner i Skogbruket, Statskog, Kongsberg Skisenter, Norsk Bergverksmuseum, SOA, Buskerud Jeger og Fisk, Viken Skog, Høgskolen i Hedmark (Avd. Blæstad og Evenstad), Kongsberg Turistforening, Buskerud Bonde- og Småbrukarlag og Buskerud Bondelag.

En ekstra stor takk rettes også til Kongsberg vgs. avd. Saggrenda (inkl. kokken Helene) som er en god støttespiller og medarrangør.

Karl-Henrik Berke fra Velg Naturbruk er primus motor for arrangementet og fortjener en stor takk.

Publisert 2. juni 2015, oppdatert 2. juni 2015.