Fristelser i jorda

Berber og Beate, jordskokk og rødbeter. Det er ikke småtteri som AO produserer.

Alternativ opplæring (AO) fant høsten 2014 ut at de ville anlegge en kjøkkenhage våren 2015. Vi fikk lov å okkupere et areal med plen i umiddelbar nærhet til AO-brakka. Forberedelsene starta i september 2014. Arealet ble oppmålt; 5 meter ganger 20 meter, altså 100 kvadratmeter. For å redusere ugrasproblemet fant vi ut at det var lurt å brakke grasmarka. Vi sprøyta jordlappen med glyfosat, et systemisk middel som dreper det meste med grønne blad. Etter ei stund ble arealet fresa opp. Deretter påkjørt og nedfresa møkk fra grisefjøset, i rikelige mengder. Så overtok frost og snø kontrollen en periode.

Mange fristelser i jorda

Våren 2015 kjørte vi over åkeren med harv, før vi laga fårer med hyppeskjær. Da var det klart for å sette poteter. Vi satte to sorter, Berber og Beate. Utover i en lunefull, nedbørrik og kald mai, fikk vi så etter hvert sådd rødbeter, gulrot, margerter, sukkererter og salat. Tilslutt satte vi ei rad med jordskokk. Etter spiring har vi så tynna rødbeter og gulrot, og laga klatrestativ til ertene. Det siste vi fikk gjort før ferien, var å hyppe potetene. Det er nødvendig for å unngå for mye grønne poteter.

Så er det bare å krysse fingrene for at det blir grovær i sommer, dvs. passelig med varme og regn.

Det blir spennende å se hvordan kjøkkenhagen ser ut når skolen starter opp igjen i august. Vi håper at det blir muligheter for å bruke egenproduserte grønnsaker utover høsten!


Publisert 15. juni 2015, oppdatert 15. juni 2015.