Drømmen om York

Tre elever og to lærere dro til York for å sjekke utvekslingsforholdene. De drømmer nå om å dra tilbake.

• Av Hanne Solberg Ødegård

Rosthaug videregående skole har inngått samarbeid om internasjonalisering med Stabekk videregående skole. Dette tilbudet gis til elever som velger vg1 naturbruk og gir mulighet for studier i utlandet på vg2.

Til York

Tidlig mandag 13. april møtte tre elever fra vg1 naturbruk og to lærere opp på stasjonen i Drammen for å ta flytoget til Gardermoen hvor det ventet en stor gjeng med naturbruksutdannede elever og lærere fra ulike steder i Norge. Videre gikk turen med fly til Manchester og buss til York og Askham Bryan College. Her skulle våre tre elever og de 37 andre elevene få et godt innblikk i hvilket tilbud de vil få om de blir studenter ved Askham Bryan College fra høsten av. Guttene ble innlosjert på internatet på Askham Bryan og jentene på en galloppbane i nærheten av skolen. Disse stedene ble kun brukt til soving, da det var et tett program med opplegg fra tidlig morgen og til sent på kveld.

Kenguruer og pinnedyr

Askham Bryan College ville vise frem alle sine muligheter og ikke minst dyr. Som elev der er det mulig å stelle alt fra små kenguruer, reptiler, hunder, pinnedyr, til ku og hest. Et utvalg av dyr som for oss var veldig eksotisk. Det var i tillegg beundringsverdig å se fine gartneranlegg, de store stallene med gode ridemuligheter og store områder med dyrket mark. Det blei tid til en tur til byen York, som er omkranset av en høy mur. Byen var koselig med trange gater, gamle hus og mye sjarm. Det var i tillegg shoppingmuligheter, som både ble benyttet av elever og lærere.

Stort læringstrykk

Det er Stabekk videregående som samarbeider med Askham Bryan College. Dette er et relativt nytt samarbeid og nåværende skoleår er det fem elever fra Norge som tar vg2 år på ulike linjer her, som bygger på vg1 naturbruk (to av disse gikk hos oss på Rosthaug i fjor). Alle disse elevene fikk våre elever møte, og de fortalte om sin opplevelse av skoleåret til nå. De fortalte at det hadde vært et tøft, men lærerikt år. Det var stort trykk på læring, at reglene på internatet bare var å følge fra første dag, og at det ikke var lurt å teste ut disse. Det er krevende at all undervisning foregår på engelsk (ikke norsktimene, da…), og det er langt hjem om du får hjemlengsel.

På besøk ved Askham Bryan College.

Spiste chips

I tillegg lærte både elevene og lærerne på turen at «chips» eller pommes frites er en naturlig del av alle måltider, og det er bare å lære seg med en gang dersom en skal ta et skoleår på Askham Bryan College. Både elever og lærere skulle nok ønske at de kunne gått på Askham Bryan et år etter å ha hatt tre trivelige og lærerike dager i York. Det var også en stor bonus for elevene å bli kjent med mange nye elever fra andre naturbruksskoler i Norge og ikke minst å få testet ut internatlivet slik det er i England i løpet av disse dagene.

York 2015

Les mer om utvekslingen her:

Publisert 6. mai 2015, oppdatert 6. mai 2015.