Hokksund i USA – USA i Hokksund

Dette var emnet for en uvanlig historietime i Vg3 påbygging til studiekompetanse 3PBB fredag 30.mai. Skoleårets historietimer går mot slutten. I de siste har klassen hatt om nyere amerikansk historie.

• Av Øivin Moen

Det passet derfor fint å bruke en av de siste timene på et besøk hos Svein Rust, innehaver av Eiker Motorshop og en stor USA-fan.

Duesenberg 1931 modell - i midten

Etter avtale med Svein Rust dro vi på besøk til han for å høre om hans firma og spesielt hans interesse for amerikanske biler. På plassen foran Eiker Motorshop sto oppstilt ti amerikanske biler av forskjellig merke og årsmodell, fra den eldste, en Ford Phaeton 1929 til den nyeste, en Dodge Challenger 2008 modell.

Først fikk vi se en DVD film fra en biltur på Lincoln Highway fra New York til San Fransisco, 600 norske mil, turen tok ca. en måned og 78 veteranbiler med ca. 200 mennesker deltok.   Turen ble arrangert i 2013, 100 år etter veien ble anlagt i 1913. Deretter ble det en rundtur med veteranbilene i Hokksund, der alle elevene fikk prøve forskjellige biler. Vi var innom hjemmet til Svein Rust og så på noen flere veteranbiler der. Den gjeveste av dem alle er en rød Duesenberg 1931 modell som han nettopp har fått fra USA.

Som en avslutning og takk til Svein Rust og hans medarbeidere ble han av historielæreren Øivin Moen overrakt en Chevrolet Bel Air fra 1955 i modell.

Publisert 6. juni 2014, oppdatert 23. november 2014.